Amazon investerar 2,5 miljarder kronor i AWS-molnkrediter för att locka generativa AI-startups till att använda deras molntjänster.
Investeringen kommer att ge dessa startups tillgång till AWS-tjänster, inklusive beräkningskraft, lagring, databaser och AI-designade chips som Trainium och Inferentia2. Dessutom kan startups använda Amazon SageMaker för att bygga och träna sina egna AI-modeller och dra nytta av Amazon Bedrock för säker utveckling av generativa AI-applikationer.
“Under mer än 18 år har AWS hjälpt fler startups att bygga, lansera och skala sina företag än någon annan molnleverantör – det är ingen tillfällighet att 96 procent av alla AI/ML-unicorns körs på AWS,” säger Matt Wood, VP för AI-produkter på AWS, i ett blogginlägg som meddelar investeringen.
Startups i centrum för industrin
Detta drag ses som ett försök av teknikjätten att locka tidiga företag och positionera sig som molnleverantör för framtidens stora företag. Genom att få in kunder tidigt finns det en större sannolikhet att de stannar kvar när de blivit framgångsrika företag.
AWS tar också ut avgifter för att flytta data ut ur sina datacenter, vilket gör migrationer svåra och dyra, och inte ett alternativ förrän ett företag har nått verklig mognad. Detta kan visa sig klokt med tanke på den remarkabla tillväxten i det generativa AI-ekosystemet.
Enligt en rapport från GP Bullhound fick europeiska AI-företag över 120 miljarder kronor i finansiering bara under 2023, med 36 procent av nya unicorns som uppstod inom AI/ML-sektorn. Denna trend förstärks ytterligare av ökningen av kapitalinvesteringar i generativa AI-startups globalt.
OpenAI, den banbrytande skaparen av ChatGPT och mottagare av miljarder dollar i investeringar från tekniktitaner som Microsoft, är ett startup som bara grundades 2016. Från och med 2024 värderas företaget till 880 miljarder kronor och gör affärer med Big Four-revisionsbyrån PWC som kommer att agera återförsäljare av ChatGPTföretagsversion.
Viktiga satsningar i molnet
De utmaningar som generativa AI-startups står inför, såsom den höga hastighet som krävs i konkurrensen och tillgången till infrastruktur, bidrar till deras höga kapitalbehov och öppenhet för att dra nytta av företag som erbjuder gratis eller subventionerad användning av sina system.
När efterfrågan på molntjänster och AI-kapacitet fortsätter att öka, tävlar molnleverantörer om en del av den lukrativa generativa AI-marknaden. Amazons investering understryker företagets engagemang för att säkra tidiga kunder inom detta snabbt utvecklande område.
Med de betydande finansiella resurser som krävs för att lyckas skala startups, förväntas initiativ som Amazons molnkreditprogram tas väl emot och som ett resultat ge stora avkastningar från den initiala kostnaden.