onsdag, december 4, 2024
spot_img

Elon Musk stämmer OpenAI – pekar ut Microsoft som medskyldig

Elon Musk har återupplivat sin stämning mot OpenAI och anklagar företaget för att ha övergett sitt ursprungliga ideella syfte. I den nya, uppdaterade stämningsansökan inkluderas flera nya parter som svarande, däribland Microsoft, LinkedIn-grundaren Reid Hoffman och Dee Templeton, tidigare styrelsemedlem i OpenAI och nu vice vd på Microsoft.

Bakgrunden till konflikten

Musk, en av grundarna till OpenAI, lämnade företaget redan 2018 efter meningsskiljaktigheter om dess riktning. Ursprungligen skapades OpenAI som en ideell organisation för att utveckla AI till mänsklighetens fördel, men Musk hävdar att företaget nu har förvandlats till en vinstdriven verksamhet.

Han har tidigare anklagat OpenAI för att ha missbrukat över 44 miljoner dollar som han donerade till organisationen och för att ha utnyttjat hans välkända oro för AIrisker. Dessutom riktar han kritik mot OpenAIvd, Sam Altman, som han menar gynnat sina egna intressen genom affärsrelationer som saknar transparens.

Musk riktar nya anklagelser mot Microsoft

I den uppdaterade stämningsansökan hävdar Musk att OpenAI försöker kväva konkurrensen, särskilt mot hans företag xAI. Stämningen påstår att OpenAI har pressat investerare att inte finansiera konkurrenter och utnyttjat Microsofts infrastruktur och resurser på ett sätt som beskrivs som en “de facto-sammanslagning”.

Enligt stämningen har xAI också missgynnats genom att få sämre villkor för att använda Microsofts resurser än vad OpenAI fått. Musk menar att känslig information utbytts exklusivt mellan Microsoft och OpenAI, vilket ger dem en otillbörlig konkurrensfördel.

Microsoft har sedan 2019 gjort stora investeringar i OpenAI, senast med 13 miljarder dollar, vilket i praktiken ger Microsoft 49 % av OpenAIintäkter. OpenAI använder också Microsofts molninfrastruktur för att träna och driva sina AI-modeller, som till exempel ChatGPT.

Styrelsemedlemmar granskas

I stämningen pekas Reid Hoffman ut, tidigare styrelsemedlem i OpenAI och medgrundare av LinkedIn, för att ha haft otillbörlig insyn i både OpenAIoch Microsofts affärer. Hoffman var samtidigt aktiv i investeringsbolaget Greylock, som har investerat i AI-startups som kan ses som konkurrenter till OpenAI.

Även Dee Templeton, tidigare observatör i OpenAIstyrelse och nuvarande vice vd på Microsoft, anklagas för att ha underlättat avtal mellan Microsoft och OpenAI som kan bryta mot konkurrenslagar. Musk hävdar att deras dubbla roller skapat en plattform för utbyte av känslig information och otillbörliga samarbeten, något som enligt stämningen strider mot regler för konkurrens och styrelseetiska normer.

Monopolfördelar och kryptovaluta

OpenAI anklagas för att kontrollera cirka 70 % av marknaden för generativ AI. Enligt stämningen försöker företaget befästa denna ställning genom aggressiva och potentiellt otillbörliga affärsmetoder.

Ett mer ovanligt inslag i stämningen är ett tidigare förslag från OpenAI om att skapa en egen kryptovaluta genom en ICO (Initial Coin Offering). Musk avvisade idén 2018 och menade att det skulle skada företagets trovärdighet.

Vad står på spel?

Kärnan i Musks stämning är anklagelsen att OpenAI har övergett sina ideella rötter och förvandlats till en vinstdriven enhet där Microsoft har ett oproportionerligt stort inflytande.

OpenAI har avfärdat stämningen som grundlös och beskriver den som ett försök att skapa sensation.

Denna konflikt lyfter fram stora frågor om konkurrens, etik och maktkoncentration inom AI-industrin. Hur tvisten utvecklas återstår att se, men konsekvenserna kan bli betydande – både för Musk, OpenAI och hela AI-sektorn.

MISSA INTE NÅGOT

Bli medlem i vårt nyhetsbrev för det senaste nytt från AI Centrum.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Relaterade Artiklar

Följ oss på

560FansGilla
512FöljareFölj
- Advertisement -spot_img

Senaste Artiklar